ileenja marina

Reisblog || Noorwegen || Oslo ’17

REIZEN EN DE WERELD VERKENNEN IS ÉÉN VAN MIJN FAVORIETE BEZIGHEDEN

Ik vind het heerlijk om verschillende culturen te ontdekken en vooral nieuwe dingen te zien en te proeven. Zoals jullie wel weten HOU ik van eten en leuke hotspots. Dit is ook zeker het geval in het buitenland. Hierbij mijn eerste reisblog over Noorwegen. Je vindt hier wat wij Ileenja & Larissa (mijn zus)  hebben gedaan en natuurlijk héél erg belangrijk, wat wij hebben gegeten en waar! Lees het hieronder↓

CODE ORANJE

Je zal altijd zien wanneer jij op vakantie gaat er code orange is vanwege het weer. Dit keer waren wij de gelukkigen met de eerste herfst bui in Nederland. Aangekomen op Schiphol bleek onze vlucht 1,5 uur vertraagd te zijn. Vertragingen zijn niet leuk, dat is een feit, maar zorgen er ook voor dat heel je schema op z’n gat ligt. Nu hadden wij vooraf niet veel gepland, we wilde vooral lekker doen waar wij zin in hadden, wat wij deze dagen ook zeker hebben gedaan.

EERSTE BESTEMMING

Onze eerste bestemming was Oslo. De hoofdstad van Noorwegen. Oslo heeft zijn charmé omdat het tussen de Oslofjords en bossen ligt. Het heeft een levendig uitgaansleven en is uniek vanwege het stadsleven gecombineerd met wilde natuur. Een onwijs unieke bestemming.

Eenmaal aangekomen op vliegveld Gardamoen kregen wij het advies de NSB trein te nemen naar Oslo, waar wij een airbnb in de wijk GRÜNERLØKKA hadden geboekt. Vrijwel de meest hippe wijk van Oslo die bekend staat om modeboetiekjes, designershops en vintage. Het leven in Noorwegen is vrij duur. Dit is ook de voornaamste reden geweest waarom wij voor airbnb hadden gekozen. Hotelkamers kosten al gauw tussen de €100-€150 per nacht.

MARTHALLEN

Na ons opgefrist te hebben en een wijntje te hebben gedronken (TIP: Koop wijn bij de arrival hal van de airport, je betaald gemiddeld €10 voor een glas wijn en €6 voor een biertje in Oslo zelf) zijn we naar de Mathallen gegaan. Onze airbnb lag op 5 minuten afstand, dat was erg fijn want het weer was slecht. Mathallen kan je zien als een hal met allemaal eettentjes, zoiets als de markthallen in Rotterdam. In het midden staan picknick tafels waar iedereen gezamenlijk zit te eten of drinken. Mocht hier plek zijn, zeker zitten! Eten als “take away” bestellen en gezellig tussen de lokale mensen zitten en kletsen. Wanneer er geen plek is, geen probleem. Alle stands hebben ook een eigen plek om te zitten en het eten te nuttigen. Grote keuze van diverse specialiteiten. Wij kozen voor vis bij “Vulkanfisk”. De menukaart heeft een kleine keuze maar zeker iets voor iedereen te bieden. Prijzen liggen tussen de €20 en €50. Wij kozen voor mosselen en garnalen met een ginger biertje erbij. Totale kosten van deze gerechten en drankjes – €55.

“EEN VERBORGEN PARELTJE MET ZELF GEBROUWEN ALCOHOL.”

HIMKOK

De airbnb hostes had een aantal tips achter gelaten met leuke hotspots die je écht moet zien. Één hiervan is de coctailbar himkok. Vanaf de buitenkant merk je niet gelijk op dat het om een coctailbar gaat die in de top 50 van werelds beste barren staat. Echter maakt de binnenkant dit zeker waar! Wat een service, leuke aankleding en vooral speciale drankjes bieden ze aan. Himkok staat bekend om het maken van hun eigen alcohol (Gin, Vodka en Aquavit). Niet alleen zijn de coctails exclusief maar ook de service is onwijs goed. Water wordt gratis aangeboden, bijgevuld en zelfs de ijsblokjes worden zo nu en dan ververst. Alcohol blijft duur in Oslo. Wij betaalden ongeveer €15 per coctail. Een echte aanrader voor een gezellige avond.

THE NEXT DAY

OSTBANEHALLEN

De volgende dag: Vroeg opstaan, een ontbijtje score bij de buurtsupermarkt om vervolgend door te gaan naar het centrum van Oslo. Dit konden wij lopen binnen 15 minuten. Van familie en vrienden hebben wij de tip gekregen om  naar de beeldentuin te gaan. Tram 12 stopt hier voor de deur maar omdat wij niet wisten waar de tram tickets gehaald moesten worden besloten wij langs het toeristenpunt te gaan, naast Oslo Sentral, ook wel bekend als Visit Oslo. Vanaf het toeristenloket kwamen wij direct uit op een prachtige hal met de naam Ostbanehallen. Niet alleen is het echt een hal te noemen, met veel licht en een hoog plafond, ook zijn hier diverse horeca gelegenheden gevestigd waaronder een heerlijk koffie tentje. Koffie is echt een múst geworden voor mijn zus. Verder zijn er sushi, burgers, een food market en nog vele andere eettentjes te vinden. Gezellig als je trein vertraagd is of je gewoon even een break nodig hebt.

TUSSENSTOP

De trams gaan iedere 5 minuten vanaf Oslo Sentral. Een fijne reis mogelijkheid om van A naar B te komen. In Oslo werken ze met weg werk chipcards die we ook gewend zijn in Nederland. Inchecken en gaan. Het ticket is een uur geldig en je betaald hier ongeveer €3 voor. Tram 12 is niet alleen een goedkope manier om bij de beeldentuin te komen, het is ook een leuk middel dat kan dienen als citytour. Je komt langs alle leuke straten van Oslo en ziet hierdoor een hoop. Zo ook onze eerste stop bij de Akker Bryge. Hier liggen boten die excursies langs de Fjorden aanbieden. Wist je al dat ze in de avond vanaf 19:00 gratis boot overgangen aanbieden? Mocht je een krap budget hebben maar toch graag de oversteek maken, gewoon in de avond gaan. De stop biedt overigens een prachtig uitzicht.

PHOTO MOMENT

De bijzondere beeldenpark van Gustav Vigeland is niet alleen één van de grootste beeldentuinen van 1 artiest maar ook de meest bezochte bezienswaardigheid van Noorwegen en geheel gratis! Twintig jaar lang werkte Gustav Vigeland aan een openluchttentoonstelling in de achtertuin van zijn woonhuis en atelier. Het werd een compleet beeldenpark van 212 sculpturen. Vigeland maakte niet alleen alle beelden zelf, hij ontwierp ook het park, inclusief de tuinarchitectuur, bruggen, fonteinen en hekken. Hij heeft het park zelf  nooit in volle glorie kunnen aanschouwen sinds de beelden 7 jaar na zijn dood zijn geplaatst. Kies een mooie dag uit en geniet van de bizarre beelden die verspreidt staan in de tuin. Met zoveel pracht en praal om je heen laten de foto momentjes niet lang op zich wachten. Wij waren gelukkig niet de enige met dit idee. Wat leuke Polaroids mogen natuurlijk ook zeker niet ontbreken!

“FIND BEAUTY IN THE SMALL THINGS.”

JOE & THE JUICE

Tijden onze tram reis viel ons oog op een leuke winkelstraat bij de halte Niels Juels Gate. Na ons bezoek een de beeldentuin zijn wij op de terugreis uitgestapt en terecht gekomen bij Joe & The Juice. Een fijne plek om de krant te lezen, pauze te houden of om gezellig bij te kletsen onder het genot van een heerlijke verse smoothie, kop koffie of thee. Dit bood ons de tijd om na te denken waar we eventueel in de avond een drankje wilde doen.

EINDE EERSTE REISBLOG!♥

Na een paar heerlijke dagen in Oslo te hebben doorgebracht, werden wij om 12 uur de volgende dag opgehaald om de reis voort te zetten naar Mysen, een klein dorpje verder door in Noorwegen. Ook hebben wij nog een dag door gebracht in Zweden. Hier zal later nog een korte blog over geschreven worden.

Ik hoop dat jullie hebben genoten van het lezen van mijn eerste reisblog! Ja, het is wat langer dan normaal, maar zoveel indrukken zijn onmogelijk om in het kort te omschrijven. Oslo heeft een speciaal plekje in ons hartje veroverd. Mochten jullie nog meer tips willen of opmerkingen hebben laat gezellig een reactie achter.

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Comments

  • 2 oktober 2017

    MALOU

    Wauw mooie blog en prachtige foto’s. Kan ook niet anders met zo’n mooie zus 😉. Heel Scandinavië staat nog op mijn bucket list !

  • 1 augustus 2018

    Oslo staat een beetje in de schaduw van een hoop andere Europese steden – zonde blijkbaar! Ziet er mooi uit.

Sorry, the comment form is closed at this time.